Składniki na tarte w formie o średnicy 25cm:
- 3/4 kostki masła
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżeczek mleka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 żółtka
- opakowanie serka mascarpone u mnie 250g
- 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- jagody - według uznania
- 2 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jest to lekko zmodyfikowany przez mnie przepis francuza Pierra Herme który zasięgnęłam z http://mojewypieki.blox.pl , jednak ciasto nadal pozostaje lekko słone i gdyby komuś nie pasowało to moza ową sól wyeliminować. Ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny. Tak schłodzone cisto należy rozwałkować i ułożyć w formie. Przydatne tu są porcelanowe kulki lub sucha fasola. rozkładamy je wzdłuż brzegów by przy pieczeniu nie spłynęły do środka. Nakłuwamy widelcem ciasto. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut po czym zdejmujemy fasole lub kulki i podpiekamy 5-10 minut. Ważne jest by doglądać ciasta w piekarniku bo mi mimo nakłuwania i tak się wybrzuszyło po jakiś 15 minutach i musiałam je "ratować" :). Dopiero po ostygnięciu wyjmujemy tarte z blaszki bo mają to do siebie ze gdy są ciepłe lubią pękać. Wstawiamy do lodówki na 10 minut by się schłodziła. W tym czasie możemy zrobić krem mascarpone. Wszystkie składniki mieszamy. Ja zrobiłam to widelcem, bo masy było niedużo. Rozsmarowywujemy serek. Jagody płuczemy zimną wodą. Czekamy aż woda odciekanie. Obsypujemy cukrem pudrem i mieszamy aby stożył na owocach niewidoczną mgiełkę. Takie jagody wysypujemy na tartę.
Tarta smakuje najlepiej prosto z lodówki :P
Smacznego :)
pyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Niezwykle apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najlepsze. Pycha!
OdpowiedzUsuń