Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pół margaryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na masę:
- 700ml maślanki
- 300ml śmietanki 30%
- 100g cukru
- 7-8 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę mieszamy z cukrem. Następnie łączymy z żelatyną. Ubijamy kremówkę i łyżką mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach.
Składniki na kisiel wiśniowy:
- 1/3 opakowania mrożonych wiśni
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżeczek cukru
Ciasto zaliczam do grupy moich ulubionych. Wybaczam mu nawet historie z glutami z żelatyny :)
Smacznego :)