niedziela, 21 sierpnia 2011

Ciasto maślankowe

Oczywiście Every Cake You Bake ( http://everycakeyoubake.blogspot.com/2011/08/kwadraty-maslankowe-z-wisniami.html) jak zwykle wie co lubię najbardziej. Przepis zaczerpnięty właśnie od niej, lecz minimalnie zmieniony. Długo się nie zastanawiałam, wiedziałam ze muszę go wypróbować. Polecam!



Składniki na ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół margaryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 na 21). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie. 

Składniki na masę:
  • 700ml maślanki
  • 300ml śmietanki 30%
  • 100g cukru
  • 7-8 łyżeczek żelatyny


Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę mieszamy z cukrem. Następnie łączymy z żelatyną. Ubijamy kremówkę i łyżką mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach. 

Składniki na kisiel wiśniowy:
  • 1/3 opakowania mrożonych wiśni
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek cukru 
Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku z którym mieszamy mąkę ziemniaczaną. gdy wiśnie trochę poddusimy mozemy dodać zawartość szklanki. Doprowadzamy do zagotowania. Ozdabiamy ciasto.

 Ciasto zaliczam do grupy moich ulubionych. Wybaczam mu nawet historie z glutami z żelatyny :)

Smacznego :)




wtorek, 16 sierpnia 2011

Babeczki malinowo-cytrynowe

Małe śliczne słodkości. Połączenie malinowo-cytrynowe okazało się genialne. Pierwszy raz zabrałam się za wychwalany przez wszystkich lemon crud i żałuje, że nie zrobiłam tego wcześniej, bo jest pyszny. Babeczki z samymi malinami są po prostu nudne, a dodatek lemon crud`u  to powiew nowego smaku. :)



Składniki na ciasto: ( na 18 babeczek):
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mleka
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy je w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Wykrawamy koła nieco większe od foremek. Umieszczamy je w wysmarowanych foremkach. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i wypełniamy surową fasolą lub kulami ceramicznymi.  Pieczemy 15 minut w 189 stopniach. Wyjmujemy pojedynczo opróżniając z fasoli i wkładamy s powrotem na 5 minut.  Odstawiamy do wystygnięcia.



Składniki na lemon crud:
  • pół dużej cytryny 
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka wody
Otrzeć skórkę z cytryny i razem z wyciśniętym sokiem, cukrem, jajkami, mąką i wodą gotować 2 minuty. Dodać oliwę i znów gotować 2 minuty aż zgęstnieje. Schłodzony po pół łyżeczki nałożyć na spód ciastka.



Pozostałe składniki:
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 1 łyzeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • maliny
Kremówkę ubijamy z cukrami na sztywną bitą śmietanę, Nakładamy szprycą na babeczki z lemon crud`em. Udekorywujemy malinami. 

Smacznego :) 


środa, 10 sierpnia 2011

Upside down cake nektarynkowe

Już jakiś czas temu marzyło mi się takie odwracane ciasto. Nie chciałam ciasta w którym owoce były by utopione, bo to właśnie one są ozdobą tego ciasta i się udało.
Angielskie ciasto do góry nogami wzięło swoją nazwę od tego że owoce układamy na spodzie formy, a po upieczeniu odwracamy. Tym sposobem owoce, które były początkowo na dole na talerzu lądują na górze :)



Składniki na ciasto ( u mnie forma o średnicy 29cm):
  •  kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6jajek
Masło dokładnie rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę. Ubijając dorzucamy po jednym żółtku. Również stopniowo postępujemy my z mąką i cukrem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna piane po czym delikatnie łączymy ją z masą.



Spód:
  • 7 nektarynek (twarde, a nawet bardzo twarde)
  • 2 łyżeczki cukru

Nektarynki przekrajany na pół i usuwamy pestki. Nie obieramy ze skórki. Po upieczeniu naprawdę jest delikatna. Na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę układamy ciasno nektarynki (brzuszkiem do dołu). Zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na co najmniej 15-20 minut i dopiero wtedy odwracamy na talerzu.



Nektarynki mimo iż naprawdę twarde p upieczeniu mają podobną delikatność co brzoskwinie z puszki, wiec nie bójcie się :)

Smacznego :)


sobota, 6 sierpnia 2011

Babeczki z bezą

Miałam ochotę na coś małego do kawy. W efekcie powstały babeczki. Co prawda nie było łatwo - szczególnie jak moja szpryca nawaliła przy nakładaniu bezy już na pierwszą babeczkę. Na szczęście smak wynagradza mi wszystko. Naprawdę są pyszne, polecam!



Składniki na ciasto (to samo co przy tarcie jagodowej ):
  • 2/5 kostki masła  
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli 
  • 3 łyżeczki mleka 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 żółtko 
 Ta ilość ciasta starczyła mi na 12 sztuk.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. ciasto rozwałkujemy na grubość około 4mm i wykrawamy koła nieco większe od foremek. Ciasto umieszczamy w wysmarowanych masłem i oproszonych bułką tartą foremkach. Aby boki podczas pieczenia się nie pozapadały na ciasto kładziemy dość dużą ilość suszonej fasoli lub ceramiczne kule. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut. Zdejmujemy fasole lub kule i podpiekamy 5 minut, aż się zarumienią.



Nadzienie:
  • 3 jabłka (oczywiście mogą być też inne owoce)
Jabłka kroimy w drobną kosteczkę. i do każdej babeczki nakładamy po łyżeczce.

 Składniki na beze:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
Ubijamy z białek sztywną piane i do niej dodajemy stopniowo cukier. Szprycą wyciskamy masę na babeczki. Następnie pieczemy ponownie 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Smacznego :)



A na koniec pozdrowienia z lasu. Sezon grzybków rozpoczęty :)


czwartek, 4 sierpnia 2011

Ciasto jogurtowo-winogronowe

Idealny deser. Nie jest zbyt słodki, właśnie taki jak lubię. Masa jogurtowa w odwecie wszystkim śmietanowym i budyniowym. Po prostu coś innego :).



Składniki na ciasto do tortownicy o średnicy 24cm:
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Do takiej masy stopniowo wsypujemy mąkę i sól. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.



Składniki na masę jogurtową:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 kubeczka dużego jogurtu naturalnego 
  • niecałą szklanka śmietanki kremówki 
  • 4 łyżki cukru 
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach letniej wody. Mieszamy z jogurtem. Ubijamy śmietankę na sztywno. Mieszamy z jogurtem. Tak powstałą masę nakładamy na chłodny spód ciasta. Dobrze jest odstawić na jakieś 2 godzinki do lodówki (ja tego nie zrobiłam dlatego winogrona się trochę podtopiły :P) Winogrona przecinamy na pół i oczyszczamy z pestek. Układamy na masie jogurtowej. Zalewamy tężejącą galaretką zielonego koloru - u mnie agrestowa. Czekamy kilka godzin aż wszystko ślicznie stężeje.Wyjmując z tortownicy boki ozdobiłam wiórkami kokosowymi, ale widziałam podobne ciasto z płatkami migdałowymi właśnie taki mi się marzyło lecz niestety brak składników zaważył :P.



Smacznego :)