Angielskie ciasto do góry nogami wzięło swoją nazwę od tego że owoce układamy na spodzie formy, a po upieczeniu odwracamy. Tym sposobem owoce, które były początkowo na dole na talerzu lądują na górze :)
Składniki na ciasto ( u mnie forma o średnicy 29cm):
- kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 12%
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6jajek
Spód:
- 7 nektarynek (twarde, a nawet bardzo twarde)
- 2 łyżeczki cukru
Nektarynki przekrajany na pół i usuwamy pestki. Nie obieramy ze skórki. Po upieczeniu naprawdę jest delikatna. Na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę układamy ciasno nektarynki (brzuszkiem do dołu). Zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na co najmniej 15-20 minut i dopiero wtedy odwracamy na talerzu.
Nektarynki mimo iż naprawdę twarde p upieczeniu mają podobną delikatność co brzoskwinie z puszki, wiec nie bójcie się :)
Smacznego :)
te nektarynki zupełnie jak małe, słodkie słońca!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńjejciu jakie slicznosci!!!!!! aaaaa!!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne :) Pożyczam sobie ten przepis, dobrze? Oczywiście, jeśli upiekę, zamiezczę link do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oczywiście :) ciesze się, że ktoś z przepisu skorzysta :)
OdpowiedzUsuń