środa, 10 sierpnia 2011

Upside down cake nektarynkowe

Już jakiś czas temu marzyło mi się takie odwracane ciasto. Nie chciałam ciasta w którym owoce były by utopione, bo to właśnie one są ozdobą tego ciasta i się udało.
Angielskie ciasto do góry nogami wzięło swoją nazwę od tego że owoce układamy na spodzie formy, a po upieczeniu odwracamy. Tym sposobem owoce, które były początkowo na dole na talerzu lądują na górze :)



Składniki na ciasto ( u mnie forma o średnicy 29cm):
  •  kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6jajek
Masło dokładnie rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę. Ubijając dorzucamy po jednym żółtku. Również stopniowo postępujemy my z mąką i cukrem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna piane po czym delikatnie łączymy ją z masą.



Spód:
  • 7 nektarynek (twarde, a nawet bardzo twarde)
  • 2 łyżeczki cukru

Nektarynki przekrajany na pół i usuwamy pestki. Nie obieramy ze skórki. Po upieczeniu naprawdę jest delikatna. Na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę układamy ciasno nektarynki (brzuszkiem do dołu). Zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na co najmniej 15-20 minut i dopiero wtedy odwracamy na talerzu.



Nektarynki mimo iż naprawdę twarde p upieczeniu mają podobną delikatność co brzoskwinie z puszki, wiec nie bójcie się :)

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. te nektarynki zupełnie jak małe, słodkie słońca!

    OdpowiedzUsuń
  2. jejciu jakie slicznosci!!!!!! aaaaa!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne :) Pożyczam sobie ten przepis, dobrze? Oczywiście, jeśli upiekę, zamiezczę link do Ciebie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście :) ciesze się, że ktoś z przepisu skorzysta :)

    OdpowiedzUsuń