Składniki na ciasto (to samo co przy tarcie jagodowej ):
- 2/5 kostki masła
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżeczki mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 żółtko
Z podanych składników zagniatamy ciasto. owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. ciasto rozwałkujemy na grubość około 4mm i wykrawamy koła nieco większe od foremek. Ciasto umieszczamy w wysmarowanych masłem i oproszonych bułką tartą foremkach. Aby boki podczas pieczenia się nie pozapadały na ciasto kładziemy dość dużą ilość suszonej fasoli lub ceramiczne kule. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut. Zdejmujemy fasole lub kule i podpiekamy 5 minut, aż się zarumienią.
Nadzienie:
- 3 jabłka (oczywiście mogą być też inne owoce)
Składniki na beze:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
Smacznego :)
A na koniec pozdrowienia z lasu. Sezon grzybków rozpoczęty :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz