wtorek, 16 sierpnia 2011

Babeczki malinowo-cytrynowe

Małe śliczne słodkości. Połączenie malinowo-cytrynowe okazało się genialne. Pierwszy raz zabrałam się za wychwalany przez wszystkich lemon crud i żałuje, że nie zrobiłam tego wcześniej, bo jest pyszny. Babeczki z samymi malinami są po prostu nudne, a dodatek lemon crud`u  to powiew nowego smaku. :)



Składniki na ciasto: ( na 18 babeczek):
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mleka
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy je w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Wykrawamy koła nieco większe od foremek. Umieszczamy je w wysmarowanych foremkach. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i wypełniamy surową fasolą lub kulami ceramicznymi.  Pieczemy 15 minut w 189 stopniach. Wyjmujemy pojedynczo opróżniając z fasoli i wkładamy s powrotem na 5 minut.  Odstawiamy do wystygnięcia.



Składniki na lemon crud:
  • pół dużej cytryny 
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka wody
Otrzeć skórkę z cytryny i razem z wyciśniętym sokiem, cukrem, jajkami, mąką i wodą gotować 2 minuty. Dodać oliwę i znów gotować 2 minuty aż zgęstnieje. Schłodzony po pół łyżeczki nałożyć na spód ciastka.



Pozostałe składniki:
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 1 łyzeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • maliny
Kremówkę ubijamy z cukrami na sztywną bitą śmietanę, Nakładamy szprycą na babeczki z lemon crud`em. Udekorywujemy malinami. 

Smacznego :) 


6 komentarzy: