Małe śliczne słodkości. Połączenie malinowo-cytrynowe okazało się genialne. Pierwszy raz zabrałam się za wychwalany przez wszystkich lemon crud i żałuje, że nie zrobiłam tego wcześniej, bo jest pyszny. Babeczki z samymi malinami są po prostu nudne, a dodatek lemon crud`u to powiew nowego smaku. :)
Składniki na ciasto: ( na 18 babeczek):
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mleka
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy je w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Wykrawamy koła nieco większe od foremek. Umieszczamy je w wysmarowanych foremkach. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i wypełniamy surową fasolą lub kulami ceramicznymi. Pieczemy 15 minut w 189 stopniach. Wyjmujemy pojedynczo opróżniając z fasoli i wkładamy s powrotem na 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lemon crud:
- pół dużej cytryny
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Otrzeć skórkę z cytryny i razem z wyciśniętym sokiem, cukrem, jajkami, mąką i wodą gotować 2 minuty. Dodać oliwę i znów gotować 2 minuty aż zgęstnieje. Schłodzony po pół łyżeczki nałożyć na spód ciastka.
Pozostałe składniki:
- 1,5 szklanki kremówki
- 1 łyzeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- maliny
Kremówkę ubijamy z cukrami na sztywną bitą śmietanę, Nakładamy szprycą na babeczki z lemon crud`em. Udekorywujemy malinami.
Smacznego :)
Śliczne ...
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie
OdpowiedzUsuńkruche i delikatne, uwielbiam takie;)
OdpowiedzUsuńurocze pychotki:)
OdpowiedzUsuńjakiez one cudne!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają jak noski. Urocze!
OdpowiedzUsuń